Het gebruiken van een jaarwiel
Een jaarwiel helpt je bewust en in harmonie met de natuur te leven, je energie af te stemmen op de tijd van het jaar en rituelen of intenties hierop aan te passen. Door het jaarwiel te volgen, verbindt je je dieper met de cycli van de natuur en je eigen ritme.
Een jaarwiel is een cyclische kalender die de seizoenen en natuurveranderingen volgt. Het bestaat uit acht jaarfeesten waarmee de seizoenen van oudsher werden gevierd. In het wiel van Brigid zijn hieraan ook nog haar eigen dieren en archetypes aan verbonden.

Het Keltisch jaarwiel met de acht jaarfeesten en de datums waarbinnen ze gevierd worden. Dit kan per jaarwiel soms licht variëren.
Op het jaarwiel zien we verder de 8 manen die ons vertellen over midzomer (zomerzonnewende of Summer-Solstice) en midwinter (Winter-Solstice) . De herfst-equinox waarin we de donkere periode ingaan, en de lente-equinox waar we de lichte periode ingaan.
Op het wiel vertegenwoordigen twee naastgelegen jaarfeesten samen steeds een seizoen, beginnend bij Samhain en Yule voor de winter, Imbolic en Ostara voor de lente, Beltane en Midsummer (Litha) voor de zomer, Lammas (lughnassadh) en Mabon tenslotte voor de herfst. En daarna start weer een nieuw heksenjaar. Vandaar dat op Samhain ook wel het heksennieuwjaar gevierd wordt!
Aanvullingen op het Jaarwiel
Als je afbeeldingen van het jaarwiel gaat zoeken op het internet zul je verschillende versies met verschillende invullingen of liever gezegd aanvullingen tegen komen. Denk bijvoorbeeld aan de windrichtingen, de elementen, kleuren, archetypes, krachtdieren, sterrenbeelden enz.enz.
Al deze aanvullingen zijn cycli en symbolen van elementen die tot doel het leven binnen de seizoenen nog verder uit te diepen, en aanvullend te zijn bij het werken met ceremonies en rituelen. En hoewel de datums redelijk vastgelegd zijn, kunnen de datums soms enkele dagen uit elkaar liggen. Maar in grote lijnen zullen ze -in ieder geval op het noordelijk halfrond- vergelijkbaar zijn. Als jij je eigen jaarwiel zou mogen ontwerpen, wat zou jij er nu dan opzetten? En blijft het hierbij? Of maak je hem dynamisch; een model dat met je meegroeit?